1/4/12

El Port i Pàndols (1)

Les terres de l'Ebre inclouen alguns dels paisatges més sorprenents i menys coneguts de les muntanyes catalanes. Fa prop de vint anys van recòrrer, amb cotxe, la plataforma de la línia de tren de la Val de Zafán. Fer-hi una via verda era llavors només una proposta que avui dia funciona a ple rendiment i atrau un munt de famílies que pedalen qualsevol dels trams entre Arnes i Tortosa. Ara bé, quan et calces les botes i t'endinses al massís del Port, l'absoluta majoria d'excursionistes que trobes tenen accent ebrenc, son minoria els excursionistes procedents de l'àrea metropolitana o de les comarques del nord. La via verda de la Terra Alta és només una de les moltes excursions que es poden fer a la zona i que us recollirem agrupades en uns pocs posts doncs ja n'hi ha qui ha escrit sobre elles abastament i si hi ha una ressenya que ens ha estat útil, millor referenciar-la que plagiar-la. Encetem doncs una petita sèrie on reproduirem algun dels caps de setmana que hem passat a la zona complementant l'activitat excursionista amb altrs recomanacions per a visites sobre el terreny. Esperem que siguin del vostre interès.

Jornada 1
Desnivell positiu: 250 m
Temps total: 1,5 h
Època: qualsevol, sempre que hi hagi visibilitat.
Si veniu des de lluny a aquestes terres problament no arribareu a primera hora, us proposem doncs, per a fer boca, una pujada a una muntanya que no requereix aproximació. A tocar del poble d'Horta de Sant Joan, aquesta petita muntanya d'apecte piramidal sembla poca cosa en comparació amb el Tossal d'Engrilló, que li fa de marc. No us fieu de les aparences i gaudireu d'una curta però entretinguda aventura. El cim és doble, el punt més alt és accessible per a tothom però podem accedir a un segon cim, amb fitó, creu i bandera, tot superant una estreta aresta on resultarà d'utilitat una corda de, al menys, 30 metres, arnesos i caps i mosquetons d'unió.
El punt de partida és davant de les runes del monestir de Sant Salvador davant del qual podreu aparcar el cotxe. Rodegeu el conjunt del santuari per l'esquerra veureu un corriol senyalitzat que ens avisa que estem a 45 min del cim. Tot i que el camí puja ben poc en els primers moments les vistes són bén aèries de bon principi doncs la base de la muntanya  s'aixeca uns 150 m sobre les valls que l'envolten. En arribar a l'esquena de la muntanya, passem l'ermita de Sant Salvador, en una bauma, i comencem a guanyar alçada ràpidament ajudats per escales de troncs i més endavant per escales tallades a la roca. La pujada acaba en un replà, abocat sobre la vall de la Canaleta (S), on hi ha les restes d'una segona ermita (Sant Antoni) i un búnquer de quan la Guerra Incivil. Un nou tram de pujada ens duu a un segon replà des d'on, girant a la dreta (N), guanyarem la carena on un sender, a l'esquerra (W) ens porta a la tercera ermita (Santa Bàrbara) i unes trinxeres. Hi ha un segon cim, amb una creu de ferro, per arribar fareu be d'encordar-vos i passar assegurats doncs l'accés és una cresta força estreta, amb molt de pati a costat i costat. Si no coneixeu les tècniques de progressió en crestes, conformeu-vos amb la primera punta, que és la més alta.
El retorn, pel mateix lloc.

Per completar la jornada us recomanem una visita al casc antic d'Horta de Sant Joan, amb una aturada al centre Picasso. A Horta teniu diversos allotjaments, els nostres preferits Els Olivers, una casa de colònies que lloga habitacions a famílies i, ja al terme d'Arnes, el camping Els Ports.

Jornada 2
Les Gúbies del Parrissal
Desnivell positiu:182 m
Distància: 7,4 km (anar i tornar)
Temps total: 3 h
Època: evitar les èpoques de pluja. Si aneu a la primavera o l'estiu segur que algú aprofitarà per banyar-se. És una excursió per a passar més hores que les de la simple caminada.
Aquestes muntanyes estan clivellades per incomptables barrancs que els rierols han tallat al llarg de segles. Probablement el del riu Matarranya és un dels més interessants.
L'excursió comença al paratge del Parrissal, a uns 6,5 km al sud de Beseit. Allà podrem deixar el cotxe. El camí remunta el riu, ara per sender al marge, ara per la llera seca, ara sobre palanques de fusta fixades a les parets del congost.
 Només començar ja tenim el primer regal pels sentits, una bauma amb pintures prehistòriques, però el premi gros és al final del cami on el riu queda literalment encaixonat entre altes parets vertical. Aquí hi havia hagut palanques que alguna riuada (diuen que l'any 200) va arrencar. Si voleu anar més enllà el cami continua per la riba (hidrològica) dreta salvant el congost per un sender costerut i en diferents punts equipat amb grapes i cable de vida (pas del Romeret) marcat amb les estrelles blaves dels estels del sud.
Les distàncies i alçades de les ressenyes que hem trobat poden diferir força. Cal tenir en compte dues questions. D'una banda els límits dels traks, moltes ressenyes inclouen el tram de pista des de Beseit que us recomanem feu en cotxe, altres inclouen el pas del Romeret fins més enllà de les Gúbies. De l'altra banda, encaixonats en un estret congost no és rar que els GPS donin posicions errònies per ecos a les roques amb la qual cosa ràpidament incrementem el desnivell mesurat. Nosaltres hem comptat la diferència entre la cota mínima i màxima, com la majoria de l'itinerari és a ran d'aigua no estarem massa lluny del desnivell real.

Per completar la jornada us recomanem la visita al centre de Beseit. Per allotjar-vos a la zona us recomanem el camping La Fresneda, al poble de la Freixeda a 20 km de Beseit. Un camping familiar d'allò més acollidor; si ho feu, no deixeu de visitar el centre del poble amb uns bonics carrers porxats.

Jornada 3
Puig Cavaller
Desnivell positiu: 383 m
Distància: 6,8 km (anar i tornar)
Temps total: 2h 13 min
Època: Tot l'any

El Puig Cavaller és un dels cims destacats de la Serra de Pàndols i talaia privilegiada sobre la Terra Alta. Podeu pujar des d'aprop de Gandesa seguint una ample pista que arrenca des d'una planta de tractament d'aigua al costat de la qual podreu deixar els cotxes. La ressenya que us hem enllaçat està prou ben explicada però veureu que el nostre track difereix un pèl. En arribar al repetidor i mirant en direcció al cim, descartem el sender que duu a la cara NE del cim (a l'esquerra) i prendrem un camí ample que surt a la nostra dreta. La marrada paga la pena doncs la pujada és més suau i passa per un mirador orientat cap a la vall de la Canaleta i les planes al nord del Port on no podrem estar-nos de fer una breu parada. Arribats a l'ample coll, en una cruilla de senders, torçarem a la nostra esquerra (N) per arribar al cim que tenim a la vista. Un cop al peu de la roca cimera, cal bordejar-la a l'esquerra fins arribar a una fita que ens indica el punt per on salvar el desnivell. Al baixar del cim, sí que usarem el camí de la ressenya. Resseguirem en sentit antihorari la roca, passant de llarg el sender per on haviem arribar i trobar el camí encinglerat que descriu la ressenya on, ajudats per unes cadenes, podrem baixar de nou fins al repetidor on prendrem la pista de tornada.

Qùe visitar? 
A prop del Puig Cavaller, al cim conegut com Cota 705 hi ha un memorial als caiguts a la batalla al que podeu arribar amb cotxe i, per la mateixa pista principal, podeu arribar al Santuari de la Fontcalda on trobareu, sobre el riu Canaleta, una surgència d'aigua calenta en un petit congost molt fotogènic.

Vam preparar les excursions pel Port bo i consultant el llibre de J Tiron, J Tiron i M Ortiz, El Port. Ed. Piolet. Barcelona. 1998. Concretament les excursions n. 26 i 37.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada